Zadzwoń do: 12 432 64 40

Chili i kuchnia meksykańska

Nic tak nie kojarzy się z Meksykiem jak papryczki chili, których około sto odmian występuje na terenie państwa od 7 tysięcy lat. Dla Majów i Azteków ich smak i zastosowanie było codziennością, ale inne kultury zawdzięczają ich smak i różnorodność Kolumbowi, kuchni hiszpańskiej i portugalskiej. Chili, fasola i kukurydza to podstawa meksykańskiej kuchni wzbogacanej mięsem, owocami morza i sokiem z limonki. To Aztekowie przed wiekami łączyli chili z czekoladą, a to kontrowersyjne połączenie w Europie pojawiło się dopiero w XX wieku. Kuchnia Azteków przeniknęła do kuchni meksykańskiej, która jest popularna na całym świecie i stała się wyróżnikiem ich kultury. Codziennością jest używanie tabasco produkowanego z papryczki jalapeno i zawdzięczającego swoją nazwę krainie meksykańskiej.