Ważne rzeczy w cenie!

Koka – nieodłączny element kultury boliwijskiej

Boliwijczycy wierzą, że liście koki zostały im dane przez bogów po to, aby łatwiej było im przetrwać trudy niewolniczej pracy, do jakiej zatrudnili ich kolonizatorzy. Dla Indian to roślina święta, której żucie powoduje nie odczuwanie głodu, bólu i zmęczenia. Małe zielone listki w kształcie migdałów spożywa się wkładając ich garść do policzka i przeżuwając.Taka masę można pozostawić w ustach nawet dwie godziny. Kontrolowana uprawa koki w Boliwii jest legalna, każda rodzina może mieć swoje poletko, legalna jest także jej sprzedaż i wyrób artykułów spożywczych takich jak herbata, czy mąka z koki. W Andach i Altiplano pije się mate de coca, czyli herbatkę z koki, która ma właściwości niwelujące objawy choroby wysokościowej, pozwala łatwiej funkcjonować na dużej wysokości.