Zadzwoń do: 12 432 64 40

Polinezja Francuska

Powrót do listy inspiracji

Kultura polinezyjska

Ważną częścią polinezyjskiego dziedzictwa jest kuchnia tego kraju. Odpoczywając tam w czasie wakacji koniecznie należy posmakować specjałów tamtejszej kuchni, do których zaliczyć można: surową rybę po thaitańsku, langusta w wanilii, po’e (kompot z papai z mleczkiem kokosowym), mięso pieczone w hima’a (składniki są zawinięte w liście, a potem zasypywane w ziemi i pieczone przez kilka godzin), firifiri (słodkie pączki). Natomiast najpopularniejszym napojem jest maitai czyli koktajl z brązowego i białego rumu z sokiem ananasowym, grenadyną, limonką i likierem kokosowym. Polinezyjczycy są miłośnikami tatuaży. Legenda głosi, że bóg tatuażu – Tohu wymalował wszystkie oceaniczne ryby na wspaniałe kolory. Taniec również objawia się w ich wszystkich aspektach życia: na cześć bogów, na powitanie gości, żeby wyrazić radość czy aby pokonać wroga. Taniec wykonywany jest przy akompaniamencie tradycyjnych instrumentów: fletów, bębnów i muszli. Są świetnymi rzemieślnikami. Tworzą drewniane figury, misy, bębny czy rzeźby.